Nieuws

Filter

Naaldhout transformeert tot superieur ‘hardhout’ in Haaksbergen

Finti BV opent nieuwe fabriek voor echt verantwoord hout t.b.v. duurzaam bouwen

Persbericht
Haaksbergen, 12 april 2018

Op 16 april opent de Finti-fabriek in Haaksbergen officieel haar deuren. Daarmee heeft Nederland de wereldwijde primeur van een unieke fabriek waar naaldhout uit Scandinavische productiebossen wordt omgezet naar ‘hardhout’ met aantoonbaar betere eigenschappen dan tropisch hardhout. Daarmee ontstaan nieuwe perspectieven voor duurzame woningen en gebouwen die met hout meer uitstraling en comfort willen bieden.  Finti wordt toegepast in kozijnen, ramen, deuren en gevelbekleding.

Door een unieke thermische behandeling krijgt Finti-hout de levensduur van een huis, hoeft het pas na 12,5 tot 15 jaar te worden overgeschilderd en heeft het een ongekend hoge isolatiewaarde van 0,095 Lambda (gemeten in een SHR test). Daarmee isoleert Finti aantoonbaar tot wel >58% beter dan tropische houtsoorten!

Roy Hofsté, DGA Finti BV: “Omdat Finti uit duurzaam beheerde en gecertificeerde Scandinavische productiebossen komt, kunnen we de tropische regenwouden en oerbossen voortaan met rust laten om onze huizen te bouwen of te renoveren. Naast de eerder genoemde voordelen is Finti de enige houtsoort die nu al voldoet aan alle mogelijke keurmerken (zoals KOMO, PEFC, FSC en politiekeurmerk Veilig Wonen), maar ook al aan de nieuwe verplichte Europese 2020 isolatie-eisen. Omdat Finti zo’n uniek product is, hebben we het inmiddels in patenten kunnen vastleggen. Tevens zijn we bezig om Finti Cradle-to-Cradle te certificeren. Ook is Finti partner in het nieuwe Vihrea concept, een unieke samenwerking van marktleiders om woningen en gebouwen zo natuur- en onderhoudsvriendelijk mogelijk te maken met duurzame en innovatieve kozijnen, ramen en deuren die gebruik maken van chips, app en software.” (zie ook Vihrea persbericht van 28 april)

Medische technologie voor superieur hout

Nederland heeft met Finti de primeur van een houtfabriek met een uniek en uiterst verantwoord productieproces dat het Finse naaldhout haar superieure eigenschappen geeft en waarin een houtscanner automatisch ieder defect in het hout opspoort zodat het kan worden verwijderd.

Het proces dat naaldhout in superieur hout voor duurzaam bouwen transformeert:

  1. In Finse productiebossen wordt het naaldhout uiterst zorgvuldig geselecteerd.
  2. In de Finti-fabriek wordt het hout door een ultra moderne productielijn getransformeerd zodat Finti zijn unieke  en superieure eigenschappen krijgt.
  3. Met een speciale houtscanner worden de kleinste knoesten en scheuren gedetecteerd om deze vervolgens eruit te zagen.
  4. De goede stukken die zo overblijven worden verbonden door middel van vingerlassen en lamineren. Dit is een moeilijk proces dat Finti als enige bedrijf Wereldwijd beheerst voor grote afmetingen en aantallen.

De energie, die nodig is voor het thermisch modificeren, wordt voor meer dan 70% gewonnen uit restmaterialen, bijvoorbeeld uit schors en zaagafval. Zo ontstaat een zogenaamd ‘gesloten circuit’. Bovendien is de productie volledig vrij van gevaarlijke en milieubelastende zuren en andere chemische/schadelijke verduurzamingstoffen.

Finti kan ook moeiteloos worden ingepast in ieder productieproces, zonder aanpassing van machines of beitels. Dit betekent lagere kosten, gemak en tijdwinst Ook kan er standaard hang- en sluitwerk worden ingezet.   

Finti wordt gedistribueerd door Propex Timber en Dekker Hout in Nederland en Van Steenberge in België.

 

Lees meer